TikTok is de rijzende ster binnen social medialand. Op dit platform kunnen video’s worden opgenomen tussen de 6 en 60 seconden. Je kunt zelf een video uploaden of deze in de app maken en hierbij gebruikmaken van een database vol met geluidsfragmenten, filters en visuele effecten. Kernwoord: plezier! Waar het bij Instagram nog altijd vooral gaat om het creëren van het perfecte plaatje, mag het op TikTok zo gek en speels mogelijk. Het platform is al een tijd super populair bij generation Z, jongeren geboren vanaf 2000. Waar de oudere generaties eerst nog sceptisch waren, zien we nu dat het platform ook bij hen hoogtijdagen viert. Komt het door de luchtigheid die het platform geeft in tijden van crisis als fijn tegenwicht van het goed, beter, best van Instagram? Wie weet. De voorspelling is in ieder geval dat TikTok ook in Nederland al snel groter gaat worden dan Instagram.
Met deze voorspelling in het achterhoofd gaan we ons natuurlijk afvragen: waar liggen de kansen voor bedrijven op dit razendsnel groeiende platform? TikTok biedt verschillende mogelijkheden om je merk onder ogen te brengen bij het publiek.
Allereerst moet je een beetje weten hoe de app in elkaar steekt. Het algoritme is namelijk niet hetzelfde als die van Instagram. Als je de app opent zie je bovenin de opties ‘Volgend’ en ‘Voor jou’ staan. Bij TikTok draait het voornamelijk om die tweede, de for you page (#fyp). Dit is vergelijkbaar met de ‘Verkennen’ pagina op Instagram, maar hoe je op deze pagina terechtkomt werkt iets anders. Iedereen heeft een gepersonaliseerde for you page, gebaseerd op vergelijkbare video’s, populaire video’s en je locatie. het kan hierbij zijn dat je een video op je for you page krijgt van iemand zonder enige volgers of likes. TikTok plaatst je net geüploade video namelijk op de for you page van een aantal mensen, tussen de video’s die al populair zijn. Hierna meet het algoritme hoeveel van je video wordt bekeken: scrolt de gebruiker door, of kijkt hij/zij je video uit? Ook meet het algoritme hoeveel er wordt gereageerd, gelikete, gedeeld en gedownload. Hoe hoger de getallen zijn, hoe meer de video verder verspreid wordt. Zo kan iedereen eigenlijk wel een viral video maken, hoe klein je account ook is. Video’s van goede kwaliteit, creativiteit en consistentie worden door TikTok extra gepusht, dus dit is zeker van belang.
Adverteren
Veel merken zullen als eerste denken aan adverteren, zoals ze misschien gewend zijn. Maar ook bij advertenties verwacht TikTok dat je een bij hen passende advertentievideo maakt, en niet zomaar een reclame plaatst zoals bij andere social platforms. Denk dus aan: muziek, humor, licht, kleur, effecten etc. Merken halen alles uit de kast om dit zo opvallend mogelijk te maken. Je kunt zelf een ‘In-feed’ advertentie plaatsen. Dit is een advertentie in de vorm van een normale TikTok video, die dus, als je geluk hebt, op andermans for you pagina’s terechtkomt. Daarnaast heb je ‘Top View’ advertenties. Deze komen bij het openen van de app in beeld, waarna ze blijven staan als een normale video met onderaan een link naar de website. Als laatst is er de mogelijkheid tot een ‘Brand Takeover’, deze verschijnt in het beginscherm van een bepaalde doelgroep en blijft hier een aantal seconden staan. Deze filmpjes lijken het meest op een gebruikelijke advertentie. Het belangrijkste blijft echter nog steeds dat je advertentiefilmpjes maakt die in de mal van de app passen. Dan krijgen de meeste mensen het te zien, blijven ze het beste hangen en boek je de beste resultaten op de lange termijn.
Start een hashtag challenge!
Een goede manier om je merk onder de aandacht te brengen is door een hashtag challenge te starten. Je roept andere gebruikers op om zelf een TikTok te maken met een bepaalde handeling die jij hebt bedacht in je video. Dit werkt goed als er humor, uitdaging of herkenbaarheid in zit, die andere TikTokkers graag ook op hun pagina willen laten zien. Het wordt vaak door meerdere gebruikers gedeeld als het merk subtiel in de challenge voor komt, dus niet te duidelijk. Om nog meer gebruik te stimuleren kunnen merken de challenge ook sponsoren om te zorgen dat deze meer dagen op de for you page wordt getoond.
Betrek gebruikers bij je merk met branded effects
Branded effects zijn deelbare stickers, filters en speciale effecten die voor jouw merk zijn gemaakt. Andere gebruikers kunnen deze dan toevoegen aan hun eigen content. Ook hierbij werken humoristische en/of esthetische effecten goed. Je moet bedenken dat andere mensen hun eigen content er echt leuker mee moeten kunnen maken, dus enkel een logo zal niet zo snel aanslaan.
Sla de handen ineen met TikTok influencers
Allerlaatst kun je net als bij andere social media platforms de handen ineenslaan met influencers. Zo kun je jouw product in hun video’s laten voorkomen en je kunt ze een hashtag laten plaatsen of het merk laten taggen in de in de caption. Een goed voorbeeld is de allergrootste ster op TikTok, Charli d’Amelio. De 16-jarige danseres haalt in heel veel van haar video’s tussendoor een Dunkin’ beker tevoorschijn. Dit levert het merk ontzettend veel op, aangezien ze zo’n 58 miljoen volgers en 4 miljard views heeft op de app en er ontzettend veel jonge gebruikers zijn die naar haar opkijken. Een subtiele product placement kan dus al veel doen. Ook zijn er accounts die aan shoplogs of unboxings doen, daar kun je als merk duidelijker in beeld komen.
TikTok biedt nieuwe PR mogelijkheden
Al met al biedt TikTok veel nieuwe PR mogelijkheden, het is alleen even wennen hoe je deze kunt gebruiken. Exposure op de app zorgt misschien niet direct voor directe verkoop, maar met een beetje plezier, persoonlijkheid, humor en creativiteit kun je voor een snelle en langdurige verspreiding zorgen en je merk echt op de kaart zetten zoals je het wil, bij de doelgroep die je wil. Met het for you systeem en bijna een miljard actieve gebruikers op de app zijn er veel kansen om groei door te maken. Houd het dus zeker in de gaten!
Geschreven door Fine Leefmans en Yasmin Kuyper
Beeld: EVDM Agency