Er wordt veel gezegd over PR, maar ook wordt er veel niét verteld. Ik vond het tijd worden om een aantal mythes voor eens en voor altijd van de tafel te vegen. Daarom neem ik jullie mee in Mythes van PR voor MKB bedrijven, want wat is er nou waar van wat er altijd beweerd wordt en wat is, zo gezegd, bullshit?
“Je kunt beter geld investeren in advertenties”
Het klopt inderdaad dat je door middel van adverteren verzekerd bent van je publicatie. Natuurlijk is dit een mooi gegeven en absoluut een mogelijkheid voor zichtbaarheid bij een groot publiek. Je hebt zelf alle invloed op de publicatie, hoe deze vormgegeven wordt, hoe groot je stuk is en in welke editie je meegaat. Wel is het zo dat redactionele publicaties van items die bijvoorbeeld in een shopping of andere rubriek meegaan een stuk natuurlijker ogen. Dit omdat een rubriek geschreven is door een journalist die zijn/haar favoriete geurtje, wasmiddel, lipstick, you name it, met jou wil delen.
Het ondersteunen van advertenties met earned media*, maakt dat je naast gekochte content, ook een eerlijke review leest.
“PR is duur”
Vaak wordt er beweerd dat PR prijzig is en bij een kleine onderneming nog onnodig, en wordt beschikbaar budget vaak gebruikt voor betaalde advertenties en marketing uitingen.
In dit geval is het goed om te zeggen dat een pagina grote advertentie in een A-magazine veel meer kost dan een maandelijkse fee voor een PR bureau, waar je uiteindelijk vaak meer media en dus een groter publiek mee bereikt. Dit vanwege de zogenaamde 360graden strategie: je merk wordt genoemd in magazines, krijgt aandacht online en er wordt de juiste content gedeeld op social kanalen. Tel maar uit die winst!
Wij vinden het belangrijk om juist die combinatie te maken, hiermee creëer je een 360-graden strategie en bereik je een zo breed mogelijke doelgroep. Meegenomen worden in een mooie rubriek in magazine X? Yes! Review op blog X? Check! Voorgesteld worden aan de juiste stylist? Oui!
“Levert niet direct sales op”
Deze mythe is moeilijk om te bewijzen, gezien je natuurlijk nooit de uiteindelijke aanleiding vindt waarom iemand jouw product koopt (tenzij je bijvoorbeeld een betaalde influencer campagne opzet en de cijfers op kunt vragen). Maar hierin is de kracht van herhaling key! Omdat je merknamen en items vaker terug ziet komen, word je er keer op keer aan herinnerd.
Misschien heb je deze zin weleens eerder gehoord, maar een bekende marketingregel is dat je gemiddeld zes keer met een product of boodschap, bewust of onbewust, in aanraking moet komen om het aan te schaffen en het te kennen. Omdat wij tegenwoordig zoveel geprikkeld worden door prachtige advertenties, vlugge reclames en influencer adviezen, kan je boodschap snel verloren gaan. En, je begrijpt het natuurlijk al, als je dit product of deze boodschap vaker terug ziet komen…
*Media aandacht waarvoor je niet betaalt
By: Susanne Meinster