logo logo light scheme logo dark scheme
  • Home
  • Who we are
  • What we do
  • Who we work for
  • We should talk
  • Learn with us
    • Nederlands
logo logo light scheme logo dark scheme
  • Home
  • Who we are
  • What we do
  • Who we work for
  • We should talk
  • Learn with us
  • Nederlands
11/04/2019

Gewoontedieren in het medialandschap

In tijden waar we dagelijks overspoeld worden met allerlei informatie kan het ons soms de hersencapaciteit te boven gaan. Daarom geven gewoonten de mens houvast om te voorkomen dat we overprikkeld worden. Onze hersenen zijn continue op zoek naar triggers om over te stappen op automatische piloot. Dit zet zich ook voort in het mediagebruik met verschillende gewoontes in generaties. Waar de een elke ochtend keurig de ochtendkrant leest, scrolt de ander eerst nog even voor werk zijn/haar Instagram feed af.

De transitie van traditionele naar moderne, online media mogelijkheden heeft veel invloed op aangeleerde gewoontes in verschillende generaties. Zo is het handig voor een merk om te weten welke patronen terug te vinden zijn in de verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën. Hieronder gaan we dieper in op generaties en bijpassende media soorten voor het opstellen van een juiste marketing/PR strategie.

De vooroorlogse generatie (Geboren voor 1940)

Ze gaan naar huis,
Zitten voor de buis,
gapen, slapen, gapen
Betoverd door het ding
Door voorlichting vergeven
Staren heel hun leven
Naar hun kast
En al hun last
Wordt getorst door het ding
Hun problemen worden besproken
Op de buis, bij ’t roken van een sigaar
Staren ze met elkaar
Ernaar.
~ De eindeloze jaren zestig (1995), Hans Righart.

Beter bekend als de stille generatie; gebaseerd op traditionele behoeften, waarbij hun grootste aspiratie altijd een eigen huis en vaste baan is geweest. Ze hebben een zeer traditioneel leven waarbij minimaal wordt geëxperimenteerd in het mediapatroon. Om deze groep te bereiken is het dan ook verstandig om traditionele media in te zetten als print, TV, radio en brievenbuspost.

Baby Boomers (1940 -1960)
Deze generatie speelde een belangrijke rol in het omgooien van tradities en conventionele patronen. Protesterend hebben zij hun plek in de maatschappij geëist en zijn bewust van innovatie in technologie en communicatie mogelijkheden. Dit houdt niet in dat zij perse meegroeien; dit is afhankelijk van hun mentaliteit en ambities. Hierdoor vormt zich een combinatie van traditioneel en moderne media gebruik in de Baby Boomer generatie en is deze mix nodig om ze te bereiken.

Generatie X (1961 -1985)
Deze ‘digital nomad’ groep is een van de generaties waar zelfontplooiing en individualiteit centraal staat. Deze generatie is aan het begin van hun carrière geconfronteerd met de komst van e-mail, internet en social media. Zij maakten dit snel eigen, maar omdat ze er niet mee opgegroeid zijn, wordt technologie vooral als ondersteuning gezien. Hierdoor vindt generatie X het ook prettig om gebruik te maken van traditionele mediapatronen, zoals print en tv. Verder spelen de online kanalen als LinkedIn, Facebook en Twitter een belangrijke rol bij deze groep om het netwerken te bevorderen. Om generatie X te bereiken is dus een mix van traditionele en moderne media belangrijk. Goed om in de achterhoofd houden: zij stappen liever over op een digitaal alternatief zodra dit hen meer voordeel oplevert.

Millennials (1985 – 2000)
Idealistischer dan voorgaande generaties zoekt deze groep naar vrijheid en flexibiliteit in het werk en leven. Deze ‘digital natives’ zijn opgegroeid in het tijdperk van online en social media. Traditionele mediapatronen hebben zij weliswaar meegekregen van hun ouders, maar geven zelf de voorkeur aan online alternatieven die gemakkelijker toegang geven en vaak gratis zijn. Hierdoor zijn Millennials slecht bereid om te betalen voor toegang of bezit van media. Wie deze groep wil bereiken doet er goed aan meer  focus te leggen op online en social media en minder op traditioneel.

Generatie Z  (Geboren vanaf het jaar 2000)
Deze generatie wordt volwassen in een beweeglijk tijdperk van milieurampen, terroristische aanslagen, politieke/economische crisis en de grote aandacht hiervoor in de sociale media. Zij zoeken daarom juist stabiliteit en veiligheid. Generatie Z weet niet beter dan vergroeid zijn met hun telefoon en zijn dan ook 24/7 available. Ze voelen (bijna) geen band meer met het traditionele medialandschap in hun wereld vol influencers. Door de overkill aan informatie waar zij in opgroeien hebben zij een sterke ‘nonsense radar’.  Zo filtert generatie Z eenvoudig wat zij wel en niet willen en staan zij bewuster in het leven. Wie generatie Z wil bereiken zal zich vooral moeten focussen op social media kanalen als Instagram, Youtube of Snapchat en de influencers die zij volgen mét een sterke boodschap.

Echter moeten we rekening houden met de generaliserende factoren die gebruikt worden om generaties van elkaar te scheiden. Veel wetenschappelijke onderzoeken wijzen bijvoorbeeld ook naar het belang van mentaliteit: zo kan een 50+ zich moeiteloos aanpassen aan nieuwe mediaontwikkelingen en een 30’er vergeefs achterlopen. Hierin ligt er groot verschil in de mindset en/of behoeftes.

Toch is het interessant om een algemeen overzicht te houden op de gewenste doelgroep, om zo de meerderheid te bereiken. Bij de oudere generaties zijn er vaste rituelen waar een merk zich het beste op kan focussen. Daarnaast heeft een deel van deze groep zich ‘aangepast’ aan online mediagebruik en kan een mix hier de uitkomst zijn. De jongste helft mist de connectie met traditionele media en heeft een sterk modern en digitaal mediapatroon.

(Bronnen: Frankwatching, Generation Journey, Ruigrok Netpanel, Marketing Facts)

Ben je op zoek naar een gepersonaliseerd PR-traject voor jouw merk? We should talk!

 

By Elise Bak

Previous Enter the Micro-influencer
Next EVDM Agency loves sustainability

Related Posts

PR is maatwerk

10/01/2019

Minicollege: Het huwelijk tussen marketing & PR

22/10/2019

Fake it till you make it

15/01/2019

De 5 content tips voor Instagram rookies

26/07/2019
    • Home
    • Who we are
    • What we do
    • Who we work for
    • We should talk
    • Learn with us
  • Rokin 75 – Unit 6.1
    1012 KL Amsterdam
    hello@evdmagency.nl
    +31 (0)20 341 74 11

Website by REIJER®