Het inzetten van influencers voor een merk is tegenwoordig niets vreemds meer, bedrijven kennen de impact die influencers op de doelgroep kunnen hebben en maken dan ook graag gebruik van het bereik om hun merk te ‘showcasen’. Maar wat doe je als het budget niet ver genoeg rijkt om grote influencer namen als Negin Mirsaheli of Mascha Feoktistova en hun mega bereik in te zetten? Enter the micro-influencers!
Wie? Juist: micro-influencers. Deze categorie op Instagram zit tussen de 7.500 en 20.000 volgers: lang niet zo veel volgers als de bekende namen, maar wel met een hoop voordelen. We zullen alle voordelen voor je op rijtje zetten, om zo te ontdekken wat de micro-influencers voor jouw merk kunnen betekenen.
Betrouwbaarheid
Waar grote influencers wekelijks samenwerkingen met de grootste merken binnenslepen, hebben micro-influencers dit minder. Dit geeft een geloofwaardig en eerlijk gevoel voor het publiek. Voor de volgers is een micro-influencer iemand waar ze zich makkelijker in kunnen herkennen en vrienden, collega’s of sportmaatjes mee zouden kunnen zijn. De onbereikbaarheid van Instafame verdwijnt in dit aspect. Bij top influencers wordt er vaak de vergelijking met idolen gemaakt. Waar wij vroeger uren in de rij stonden voor het concert van the Backstreet boys, wacht deze generatie zenuwachtig voor een boeksignering en foto van hun insta idool: Anna Nooshin. De micro-influencer is in dit geval degene die waarschijnlijk naast je in de rij staat, hoe gezellig?
Meer output
Micro-influencers krijgen minder opdrachten binnen en als ze geselecteerd worden voor een opdracht is dit vaak iets wat vaak goed bij hen past. Het marketing/PR team heeft hen namelijk uit een van de vele opties geselecteerd. De micro-influencers kunnen nog niet leven van hun account en werken dus vaak voor een minimum bedrag of zelfs voor een leuke barter deal. Voor hen kan de bekendheid van een merk ook weer een push zijn voor hun eigen account, dus maken ze graag mooie content, die het merk later zelf weer in kan zetten. Daarnaast worden ze (nog) niet overspoeld met aanvragen, en is de kans groot dat een item vaker op hun account terug te zien is. Win-win dus!
Engagement
De betrokkenheid op een Instagram account wordt gemeten met de engagement rate, zijn je volgers oprecht geïnteresseerd in je outfits of benieuwd waar jij altijd je koffietje drinkt? Dan is je rate heel hoog. Micro-influencers ervaren vaak een hoge engagement rate, omdat hun volgers zich betrokken voelen en door de laagdrempeligheid ook verwachten antwoord te krijgen op hun vragen. Hierdoor zullen zij sneller een reactie plaatsen. Bij grote accounts gaat een reactie meestal voorbij aan de influencer, die niet op de hoge aantallen kan reageren. De fanbase blijft natuurlijk hoog, maar de betrokkenheid ligt hier een stuk lager.
Learning point: Voor ieder budget is er de mogelijkheid om influencers in te schakelen. Het verschil in bereik van micro & macro betekent niet direct minder impact.
By: Susanne Meinster